zondag 6 oktober 2013

Scones- 'achtige' gebakjes

English cream tea...as we do...
Deze gebakjes zijn een genot bij een tasje thee...Ze worden  in Engeland traditioneel geserveerd met 'clotted' cream & verse aardbeien of aardbeienconfituur, maar je kunt er uiteraard een personal touch aan geven met ander fruit of vulling. In Engeland worden deze gegeven als onderdeel van de ' afternoon tea', een lichte maaltijd tussen 15.00 & 17.00 uur.
Volgens de overlevering zou Anna, de 7° hertogin van Bedford in 1840 tegen 16.00 uur een kleine honger gekregen hebben. Ze kon niet langer wachten tot het avondmaal en er werd voor haar een lichte maaltijd bestaande uit zoete en hartige gerechtjes, bereid met verschillende soorten thee. Het idee van de lichte maaltijd werd zo goed onthaald dat alle Engelsen haar voorbeeld binnen de kortste keren zouden volgen....De traditie bestaat overgens nog en de grote hotels in Londen zoals 'Claridges' en 'Savoy', alsook het chique warenhuis 'Fortnum and Mason' zijn vermaard om hun  cream tea. 


Persoonlijk vind ik mijn ervaring bij 'Caffè Florian op het San Marco plein in Venetië ook niet te versmaden. zoals je kunt zien op de onderstaande foto's....
Alleen al het decor katapulteert je eventjes terug naar de 19 °eeuw !De gerechtjes worden geserveerd op een étagère om plaats te besparen op tafel .
 Traditioneel serveert men het volgende :
- 'cucumber' sandwiches, zeer dun gesneden wittebrood met schijfjes komkommer
- sandwiches met dun gesneden zalm
- sandwiches met waterkers, peper en citroensap
- vispastei
- Ham
- eieren
-scones met clotted cream & jam
- victoria sponge
- battenberg cake
- fruit cake
- plaatselijke delicatessen
- koekjes
 
Hierbij mijn versie van de scones: 


Dit is eigenlijk niet het 'traditionele' recept voor scones, eerder een vereenvoudigde versie...maar daarom zeker niet minder lekker. Zoals hierboven beschreven kun je ze dus serveren als onderdeel van een high tea, maar ik serveer ze dikwijls gewoon als dessertje op zich. En als je echt traditoneel wilt gaan, serveer je ze met confituur ipv fruit...
Je hebt voor ongeveer 8 cakejes nodig:
*325 g bloem
*1/2 tl zout
*1 el bakpoeder
*5 el fijne suiker
*125 g 'bevroren' ongezouten boter(leg deze een paar uur in de vriezer)
*1 groot ei, losgklopt
*1 eiwit, los opgeklopt
*125 ml room


voor de vulling:
* 300 g aardbeien, gekuist en in partjes gesneden
*1 el fijne suiker om de aarbeien te zoeten (zet deze dan eventjes opzij, zo kunnen ze hun sappen afgeven)
*250 ml room opgeklopt

> ook nodig: 1 bakplaat, met bakpapier bekleed + 1 ronde koekjessteker van ongeveer 6 cm doorsnede
> verwarm de oven voor op 220 °C


Bereiding:
Doe de bloem, zout, bakpoeder en 3 el van de suiker in een grote kom. 'Rasp' de boter over deze kom en meng met een vork de boter onder de bloem. Roer het losgeklopt ei samen met de 125 ml room en meng dit mengsel onder het bloemmengsel.Meng vervolgens met de handen tot een samenhangend deeg. Kneed dit niet langer als nodig, anders smelt de boter terug...het mag dus nog een 'kruimelig' mengsel zijn. Rol het deeg dan tot ongeveer op 2 cm dikte uit op een bebloemd oppervlak. Steek met de ronde koekjessteker rondjes uit. Doe telkens de afsnijsels samen en steek rondjes uit tot het deeg volledig op is.Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en kwast ze in met het losgeklopt eiwit. Strooi er de resterende suiker over. Zet ze, indien je ze niet meteen wilt afbakken, maximum 2 uur afgedekt in de frigo. Bak ze 10 à 15 minuten in de oven. Neem ze uit de oven en laat ze ietwat afkoelen op een rooster, snij ze overlangs middendoor en besmeer ze met boter, een laagje aarbeien en een dot slagroom. Bestooi ze met poedersuiker en serveer....Yummie !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten