dinsdag 23 augustus 2011

Vanillecake

Dit is een heel simpele cake(en past dus perfect in mijn simpel food concept!) en ik maak deze als we zin hebben in iets voor bij de koffie na onze lunch ....Ik maak ze terwijl het middageten in de potten staat te pruttelen en ze neemt dus minder tijd in beslag om te maken dan de wandeling naar de bakker....Het recept is eigenlijk gebaseerd op een 'quatre-quarts',een klassieker...

Ingrediënten:
* 250 gr. bloem
*snufje zout
* 250 gr ongezouten boter
         (ik neem altijd hoeveboter en nooit margarine omdat ik vind dat de smaak beter is)
* 1 theelepel bakpoeder
* 4 eieren op kamertemperatuur
* 250 gr. fijne suiker
* 1 zakje vanillesuiker
* enkele druppels vanille-essence

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop  in één kom de helft van de suiker met de zachte boter, de vanillesuiker & essence tot een homogeen mengsel en in een andere kom de eieren samen met de andere helft van de suiker tot je een lichtgeel schuimig mengsel verkrijgt. Voeg het eiermengsel geleidelijk aan bij het botermengsel. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder er tot slot over en vouw geleidelijk aan de bloem onder dit mengsel.Meng tot je een glad deeg bekomt.  Stort het deeg in een ingeboterde cakevorm en zet deze gedurende 15 min in de oven op 180°, verlaag de oven naar 160° en bak de cake verder af gedurende ongeveer 30 à 45 min. Als je met een satéprikker in het midden van de cake steekt, moet deze er droog uitkomen. Alles hangt af van de afmetingen van de cakevorm, dus hou de cake zeker in het oog de laatste 15 min. Het kan dus ook zijn dat de cake nog iets langer in de oven moet.
Nu rest alleen nog de koffie klaar te zetten.....