dinsdag 19 juli 2011

'Fast-food' dessert

Waarom 'fastfood'? Gewoon, omdat dit supervlug gemaakt is....Ik maak dit dikwijls als er net iets te weinig tijd is om echt te bakken, want eigenlijk is het niet meer dan 'monteren' van de ingrediënten....het is niets nieuws onder de zon, maar deze blog gaat om 'mijn' levensstijl, dus wie houdt me tegen om ook de simpelste dingen hier te vermelden? Uiteindelijk ben ik zeker geen supervrouw, dus....Het is een handig dessert voor als je vlug iets wil presenteren als je onverwacht bezoek krijgt, maar je indruk wilt maken alsof je uren gezwoegd hebt in je keuken.... Het zit hem uiteindelijk in de manier van presenteren!
Ik ga binnenkort een lijst opstellen van wat er (althans voor mij) altijd de koelkast en voorraadkamer moet aanwezig zijn. Het zijn de dingen die wekelijks aangevuld worden en mij in staat stellen om steeds (al dan niet in noodgevallen) een lekkere maaltijd en/of dessert tevoorschijn te toveren. De meeste ingrediënten hieronder gebruikt behoren trouwens ook tot deze lijst.
Wat heb ik nodig:
* mascarpone (naar believen, maar ik heb hier +/- 250 gr. voor gebruikt)
* 250 gr platte kaas
* opgeklopte slagroom( idem, hier heb ik 200 ml voor opgeklopt)
* aardbeien of eender welk rood fruit
* suiker
* een paar druppels vanille-essence (ik gebruik een biologische en geloof me: veel beter dan de synthetische versies)
* een paar koekjes(type petit beurre) of eventueel een paar zelfgemaakte zandkoekjes
*een paar blaadjes verse munt
* mooie glaasjes....die maken het af !
Bereiding:
Spoel het fruit minstens een uurtje (of als je kunt: 's morgens) voordat je het dessert afwerkt en laat dit uitlekken. Ik heb hier ongeveer een 600 gr. aardbeien gebruikt. Doe ze in een kom en bestrooi ze met fijne suiker zodat er min of meer een fruitsuikersiroopje vormt als deze een uurtje staat.
Ik klop allereerst de mascarpone & platte kaas flink op, samen met de essence en de suiker > dit doe je naar believen en smaak: ik gebruik meestal ongeveer 1 à 2 eetlepels .Zet deze even apart en klop ondertussen de slagroom op totdat deze goed stijf is. Deze vouw je onder de mascarpone-platte kaas mengsel voor een luchtig effect.
Plet de koekjes fijn zodat je kruimels hebt(ik doe dit in mijn vijzel, maar je kunt het ook in de keukenmachine doen). Nu heb je alle benodigdheden om te 'monteren'....
Ik begin meestal met een laagje koekjeskruimels , daarna een laagje mascarponemengsel, een laagje fruit, terug koekjes....eindig met een laagje fruit. Druip een beetje van de 'siroop' van het fruit over de bovenkant & werk af met een blaadje munt.  Zoals je hieronder kunt zien heb ik ze gemaakt in 2 verschillende glaasjes, maar ik vind ze allebei geslaagd !
Simpel, eerlijk,  maar heerlijk! Bon appetit!donderdag 14 juli 2011

Mijn 'luie' kip recept

Nee, de kip die ik hiervoor gebruik is niet lui....dat ben ik, meestal op zondag...Zoals ik al vertelde, hou ik van simpel eten en dit is hier het ultieme recept voor ! Ik maak deze graag op zondag en steek deze vroeg genoeg in de oven zodat ze langzaam gaart en er na zo', 1,5 uur een sappige, krokante  kip tevoorschijn komt...het lijkt op toveren ! En wat er nog leuker is: ik heb (bijna) niets moeten doen ! What more could we wish for?
Qua ingrediënten is het niet eens de moeite om een lijstje te maken: je kunt trouwens variëren met de ingrediënten naar smaak...
Ik gebruik meestal een smakelijke, goed gevoede, biokip van ongeveer een 1,5 à 1.7 kg voor ons gezin van 4.
Warm eerst de oven voor op 200 °C.
Ik was ze goed af en verwijder alle ongewenste pluimpjes(!), daarna vul ik de 'holtes' met meestal een citroen (in 4 gesneden), een paar takjes tijm & wat platte peterselie. Onder haar borstvelletje schuif ik aan elke kant een tak rozemarijn en een klontje boter.Zorg er wel voor dat je het vel goed terug over het vlees trekt: kwestie van geen verbrand eten te serveren: dit velletje zorgt ervoor dat alles goed sappig blijft....vandaar! Daarna vlei ik het dametje in mijn Creuset-pot (maar als je wilt leg je ze in gelijk welke ovenschotel) en geef ik haar de 'full'luxe behandeling met olijfolie, een goede draai van de pepermolen en grof zeezout: deze wrijf ik in over de ganse kip. Ik kan niet zeggen hoeveel ik hier exact voor gebruik, maar begiet ze zeker rijkelijk zodat ze een lekker korstje krijgt. Rond de kip in de pot smijt in een volledig bolletje knoflook(wel de teentjes vaneen gehaald) maar verwijder in geen geval de velletjes van de teentjes ! Zo worden ze binnenin zalig zacht en wij eten ze graag zo: het zijn precies karamel-knoflook-snoepjes die 'openploffen' als ze uit de over komen en ze smaken zalig....

Daarna gaat ze in de over voor ongeveer 1 1/2  uur à 1u 45 min, een beetje afhankelijk van het gewicht. Et voilà: we kunnen genieten nu, want alles wat je nog moet doen is ze daarna uit de oven halen en smullen! Ik geef er dan meestal lekkere versgemaakte frietjes bij en een slaatje met tomaatjes en basilicum, maar je kunt ze eigenlijk met alles eten: in de winter is een gratin hier ook lekker bij, samen met heerlijke winterse groentjes.

Wat ik zeker nog moet zeggen: als iedereen zijn buikje rond gegeten heeft blijft enkel nog het karkas over, maar(ik verschiet iedere keer opnieuw)er hangt nog behoorlijk wat vlees aan het karkas. Deze restjes trek ik van het karkas en ik moet zeggen: meestal heb ik ongeveer een 5 à 6 soeplepels  vlees over. Wat doe je daar mee denk je ? Ik doe ze in een kommetje, samen met een ongeveer 2 soeplepels platte kaas en 1 grote soeplepel lekkere versgemaakte mayonaise, alsook een koffielepel currypoeder, peper & zout. Dan heb je een heerlijke kipcurry voor dat boterhammetje als 's avonds de buiken weer gevuld moeten worden...
PS: als je natuurlijk meer kip over heb, moet je iets meer platte kaas & mayonaise gebruiken of je kunt ook alleen maar mayonaise gebruiken, maar geloof me: het is even lekker met platte kaas en beter voor de lijn...

woensdag 13 juli 2011

Pavlova


Dit is mijn debuut op mijn 'foodblog'.  Wij heel erg graag aardbeien & rood zomerfruit: het is er het seizoen voor, dus ik klaag niet ! 
Ik moet zeggen: ik maak heel erg graag desserts....dat zullen jullie genoeg kunnen ervaren in de toekomst! Niet dat ik niet graag kook, maar ik kies toch eerst om de dessert te maken als ik aan mijn keukentaken begin.... Gaandeweg zal ik de recepten uit mijn dagelijks leven met jullie delen, maar heb een beetje geduld met mij: het zal even duren voor een volledige 'kookboek' tevoorschijn komt....

Ik begin mijn lijst met recepten met een 'Pavlova', genoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Ik vind dat dit één van de recepten zijn die zeer gemakkelijk te maken zijn op warme, zwoele zomerdagen & hopelijk komen die er terug aan.... Ik sta zeer graag in mijn keuken, maar als de temperaturen oplopen boven de 25 °C, prefereer ik, zoals iedereen denk ik, om languit te genieten in de zon met het nodige glaasje wijn... Ik maak mijn meringue 's morgensvroeg en in de late namiddag vul ik hem dan met eender welk fruit er in mijn ijskast te vinden is, samen met de nodige slagroom....zeemzoet, maar Zaaaalig

Recept méringue: 
Ik maak een 'warme meringue': ik warm mijn suiker eerst op in de oven zodat het opgeklopte eiwit al een beetje 'gaart' bij het opkloppen. Je kunt het ook met suikersiroop, maar zoals reeds gezegd: teveel werk op een warme dag.....Uiteraard kan het ook met koude suiker.
Ik gebruik 6 eiwitten met 350 g witte kristalsuiker
* Verwarm de oven voor op 180 °C en zet de suiker uitgespreid op een ovenschaal in de oven
* Als de suiker zo'n 5 min in de oven staat begin je met het opkloppen van de eiwitten (in een ontvette kom !) : klop op de laagste stand de eiwitten schuimig gedurende ongeveer 4 à 5 min. Klop daarna op de hoogste stand tot je pieken hebt. Haal de suiker uit de oven(en verlaag de oven naar 140° C) en voeg deze, terwijl je blijft kloppen op de hoogste stand, lepel per lepel toe tot je een glanzend schuim bekomt(dit duurt ongeveer een 4-tal min.) Daarna voeg je 2 theelepels maïzena en 1 theelepel witte wijnazijn toe: vouw deze onder het eiwit.
Leg een bakpapier op een ovenplaat en stort het eiwit in een cirkel op het bakpapier zodat je min of meer een 'taartvorm' krijgt; in het midden duw je het eiwit wat uit naar de kanten: je krijgt dan een 'holte' om later op te vullen. Je kunt ook kleinere éénpersoonsporties maken als je dat liever hebt. Zet dit in de oven gedurende 10 min en schakel de oven dan naar de laagste stand. Je mag het eiwit dan laten 'uitdrogen' gedurende enkele uren(of zelfs een ganse nacht als je dit echt op voorhand wil maken...)
Haal de vorm uit de oven en laat deze zo nodig nog een beetje verder afkoelen. Ondertussen maak ik mijn vulling: ik klop ongeveer 300 ml slagroom op samen met ongeveer 1 el suiker, alsook 200 gr. mascarpone(of als je wilt: lekkere platte kaas ...)Of voor wie graag alleen maar opgeklopte slagroom gebruikt: geen probleem! Ik heb hier gisteren het sap & rasp van 1 citroen toegevoegd voor de frisse toets.
Vouw de opgeklopte slagroom onder de mascarpone en stort deze in de 'holte' van de meringue. Ik heb hier als afwerking 500 gr. aardbeien gebruikt(in stukjes gesneden), maar ik gebruik ook dikwijls ander rood fruit( bosbessen, frambozen...) of perziken. Eigenlijk kan eender wel fruit je lekker vindt !
Soms, als ik zelfgemaakte lemoncurd(dat recept volgt nog !) heb staan, leg ik een paar lepels daarvan op de bodem van de holte alvorens te vullen met het slagroommengsel. Werk af met poedersuiker en een paar blaadjes munt. Bon appetit !